maanantai 10. maaliskuuta 2014

8. Esiintymisjännityksestä

Muiden tarkkailtavana oleminen ja omien mielipiteiden esittäminen ei ole kaikille yhtä helppoa. Mitä vaativammaksi tilanne tulkitaan, sitä vahvemmin autonominen hermosto reagoi ja adrenaliinin eritys lisääntyy. Seuraa sykkeen kiihtyminen ja monia ikävän tuntuisia fyysisiä muutoksia, esimerkiksi hikoilua, vapinaa ja huimauksen tunnetta.

Yleisölle puhumisen jännittäminen voi haitata opiskeluun keskittymistä ja aiheuttaa voimakasta stressiä. Se voi johtaa jopa kaiken esilläolon välttämiseen ja vaikeuttaa opinnoissa etenemistä.

Puhumisen ja osallistumisen jännittämistä voi vähentää ja muuntaa myönteiseksi energiaksi muuttamalla esiintymiseen liittyviä ajatuksia ja tunteita sekä harjaantumalla esiintymistaidoissa.

Esiintymisen jännittäminen on hyvin yleistä. Käytännössä jokainen kertaluonteinen puhuminen yleisölle saa elimistön vireytymään.

(Lähde: Irma Nuutinen, Aip2 Artemia)

Tehtävä:

Katso Akuutti-ohjelman jakso esiintymisjännityksestä ja laadi sen pohjalta parin kanssa tai pienessä ryhmässä ohjeisto jännityksen hallitsemiseksi. Voitte etsiä lisää tietoa netistä.

Kirjoittakaa ohjeet käskymuotoon, kuten tee tai älä tee

Kirjoita tehtävä paperille parin kanssa.

1 kommentti: